A mexikói kávé

A világ 10 legnagyobb kávétermelő országa között van Mexikó. A termelés az ország középső és déli területein van. Főbb termelt kávétípusok: 90% arabica, 10% robusta.

Mexikóban a kávétermelést az országban szinte kizárólagosan kistermelők végzik, ezek leginkább családi vállalkozások. Ez félmillió kistermelőt és családját jelenti. 

Egy hektáron átlagosan körülbelül 2400-3000 cserje ültetése jellemző. A növények 8-9 hónapnyi gondoskodás után nőnek meg körülbelül fél méter magasságúra, illetve ennyi idő alatt érik be maga a gyümölcs, a bogyó is, de összességében szükség van minimum 3-4 évre, hogy el lehessen kezdeni a szüretelésüket. Az ültetvények megfelelő gondozása mellett a minőségi termesztés időigényes, így az igazán magas minőségű kávék termesztése akár 20-25 évet is igénybe vehet.

A betakarítási időszak alatt 8-10 naponta szüretelnek a dolgozók, és ez az időszak általában fél évig is eltarthat. Egyáltalán nincsen gépesítve a folyamat, teljesen kézileg végzik a termelők, ez egy nagyon kemény munka, gyakran kizárólag csak a kávétermelő család tagjai végzik. A kizárólag kézi válogatás a garancia arra, hogy csak a valóban érett, zamatos bogyókat szedik le. Ezek után jön a feldolgozás, ami lehet száraz, vagy nedves. Mindkét eljárás során a friss cseresznyék megmosásával indul a folyamat. Viszont, míg a száraz eljárás esetében a mosás során szortírozott szemek a napon száradnak, addig a sokkal költség- és időigényesebb nedves eljárás során a vízzel való folyamatos kapcsolat lazítja meg a külső héjat, végül egy erjesztőmedencében, több órás áztatás után válik le teljesen a gyümölcshús.

A Mexikóban termesztett fajták leginkább arabica kávék, ezen belül is a legtöbb a bourbon, a caturra, a maragogipe és mundo novo. Mexikó délkeleti hegyvidéki sarkában, a Guatemalai határ közelében termesztik a területről elnevezett kávéfajtát, a tapachulát. Ez egy könnyű, finom ízű és gazdag, élénk savasságú, könnyű vagy közepes testű bab. Az oaxaca pluma szintén egy könnyű, enyhén savas fajta, Mexikó egyik legfinomabb kávéja, amelyet az Oaxaca-hegység déli lejtőin termesztenek. A maragogipe – becenevén elefántbab – szemei kétszer akkorák, mint más kávéké.