Honnan jön a kávé?

Gondoltad volna, hogy a világ második legnagyobb kávétermelője Vietnám? Közel ötven ország van a világon ahol exporta is termelnek kávét.

A világ legnagyobb kávétermelő ország (erre sokan jó választ adnának) Brazília. Itt leginkább arabica kávét termelnek. Vietnamban szinte kizárólag robusta kávét termelnek. A 3-ik helyen Kolumbia (arabica, telt , lágyabb ízzel) , a 4-ik helyen Indonézia (robusta) van. Etiópia( a kávé őshazája) a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajtát termeli.

 

A VILÁG KÁVÉTERMESZTÉSE 2012-BEN ORSZÁGOKÉNTI BONTÁSBAN

 
 

Ezer zsák

Kávéfajta

Szüreti időszak

Brazília

50 826

(A/R)

Április

Vietnam

22 000

(R/A)

Október

Indonézia

10 950

(R/A)

Április

Kolumbia

8 000

(A)

Október

Etiópia

6 500

(A)

Október

 

Ázsia részaránya a világ termelésében szinte folyamatosan emelkedik, míg Afrika szerepe csökkent, miközben Latin-Amerika végig megőrizte vezető helyét. A kávé évi termelése 2012-ben megközelítette a 9 millió tonnát.

 Az egy főre jutó fogyasztás az importáló országokban nőtt az elmúlt években, 2012-ben átlagosan 4,3 kilogramm volt (az uniós országok átlaga ennél valamivel nagyobb, évek óta 5 kilogramm körül stagnál). Az ICO adatai szerint Európában a legtöbb kávét az északi országokban, Ausztriában és Németországban fogyasztják. A magyarok egy főre jutó kávéfogyasztása – mind az ICO importértéken alapuló számítása, mind a magyar háztartásstatisztika adatai szerint – töredéke a legmagasabb fogyasztású országokénak, a háztartásstatisztika módszertana szerint 2 kilogramm körüli.